Katten zijn vaak onafhankelijk en eigenzinnig, maar dat betekent niet dat ze geen spelletjes kunnen of willen leren. Veel katten zijn leergierig en willen graag dingen doen met hun baasje. Uiteraard is het afhankelijk van het ras en karakter van de kat of deze ook werkelijk zin heeft om spelletjes te leren, maar met deze tips ben je in ieder geval goed op weg!

Als je je kat spelletjes gaat leren, kies dan een moment waarop hij of zij het meest actief is. Na het eten zal er veelal gepoetst worden, gevolgd door een dutje. Probeer het dus voor het eten te plannen!

Vandaag beginnen we met het eerste spelletje: [pix_lg_text align=”text_left”]Leer je kat apporteren![/pix_lg_text]

Het in de bek dragen van een prooi is natuurlijk gedrag voor een kat. Hierdoor raken veel katten al snel behendig in het meenemen van een klein speeltje. Apporteren is een ideale manier om uw kat te prikkelen en lichaamsactiviteit te stimuleren. Kleine Kattenveertjes zijn ideale speeltjes op mee te beginnen, als het hij het eenmaal doorheeft kan je het proberen met bijvoorbeeld JUMBO Veertjes.

Kattenveertjes zijn ideale speeltjes voor je kat om te apporteren. De veertjes zijn licht en kunnen makkelijk in hun bekje meegenomen worden. Begin bijvoorbeeld met een klein veertje. Door de vorm is het springveertje makkelijk op te pakken en mee te nemen.

Veertjes-in-actie

Hoe begin je met een kat apporteren te leren? Het antwoord daarop is met kleine stapjes. Hoewel sommige katten al uit zichzelf apporteren, zullen de meeste katten zal niet direct begrijpen dat ze een speeltje terug moeten brengen.
Probeer je kat het Kattenveertje eerst vast te laten pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het veertje speels voor hem heen en weer te bewegen en hem de kans geven het veertje vast te pakken.

Als dit gelukt is, moet hij het speeltje weer terug geven. Probeer met een snoepje je kat naar de toe te lokken, en ruil deze voor het speeltje. Hiermee beloon je het terug brengen van het speeltje.

Als je kat dit helemaal doorheeft kan je het wat moeilijker maken. In plaats van het speeltje aan de kat te geven beweeg je het veertje speels heen en weer en leg je het voor hem neer. Wanneer hij het veertjes oppakt, lok je hem naar je toe met een snoepje en beloon je hem als het veertje voor je neerlegt.
Uiteraard zal dit niet gelijk de eerste keer lukken, maar met een zakje snoepjes en geduld moet het lukken!

Nu kan je proberen om het speeltje wat verder te gooien in plaats van onder zijn neus te leggen. Gooi het speeltje eerst een paar centimeter, en vergroot deze afstand geleidelijk.

Als jouw kat er plezier in heeft, dan zal hij binnen no time zijn Kattenveertjes terug komen brengen, net als deze:

Ga jij jouw kat ook leren apporteren? Laat ons weten hoe het gaat in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.